Prvi početak igranja ženske košarke u Virju datira u 1984. godinu kada je zbog nedostatka protivnika i nemogućnosti uključivanja u neku ligu pod okriljem Hrvatskog košarkaškog saveza sve ostalo na tek dvije odigrane prijateljske utakmice i treniranju preko ljeta. Mnogo ozbiljniji pokušaj dogodio se sasvim slučajno 16 godina kasnije, odnosno 20. lipnja 2000. godine. Treneri mlađih dobnih uzrasta Zlatko Pintar, Mirko Hrženjak i Petar Vujčić plakatom su pozvali učenike u školu košarke. Pozivu se odazvalo 15-ak djevojčica i 5 dječaka što je bilo veliko iznenađenje za trenere, a kako akcija ne bi propala trener Zlat­ko Pintar je s djevojčicama dogovorio novi trening za nekoliko dana. Budući da je odaziv na svaki sljedeći trening bio sve veći, stvar je postajala ozbiljna. Prve protivnice naše su košarkašice dobile u Novigradu Podravskom, a od 2002. godine pokrenuta je ženska košarkaška C liga.

Sve do 2013. godine ženska košarka djelovala je pod okriljem Košarkaškog kluba Podravac, a tada je registriran Ženski košarkaški klub Podravac. Brojni su uspjesi na lokalnoj i državnoj razini u posljednjih 20 godina neprekidnog djelovanja pozicionirali naš Klub kao najbolji ženski košarkaški klub sjeverozapadne Hrvatske. Među njima je višestruko osvajanje naslova prvaka Prvenstva Hrvatske u različitim mlađedobnim kategorijama, sudjelovanje u brojnim završnicama i redovito osvajanja naslova prvakinja regije Sjever; dok je seniorska ekipa nekoliko godina sudjelovala u A1 ligi, a trenutno se natječe u A2 ligi.

Kako bi se obilježio taj povijesni datum u povijesti virovske košarke Uprava kluba ovih dana radi na osmišljavanju manjeg prigodnog programa u „novonormalnim“ okolnostima, a koji će objaviti tijekom sljedećih nekoliko dana.