Iako je prijedlog o okupljanju ženske ekipe sugeriran još davne 1984. godine, najvažnijom godinom za žensku košarku smatra se milenijska 2000. godina. 20. lipnja 2000. Na školskom su se igralištu trebali okupiti dječaci, no, kako je poziv neprecizno formuliran, pozivu se odazvalo 15 djevojčica i 5 dječaka. Mlade su pozvali treneri Zlatko Pintar, Mirko Hrženjak i Petar Vujčić. Zlatko Pintar je sa djevojčicama dogovorio slijedeći trening, a kako se svakom treningu odazivalo sve više djevojčica, odlučeno je da se nastavi sa radom i treniranjem djevojčica . Trener naše ekipe Zlatko Pintar je na školskim natjecanjima nagovarao nastavnike i voditelje ženskih ekipa da zajednički pokrenu žensku košarkašku ligu.

U sezoni 2002./2003. počelo je prvo kolo C ženske košarkaške lige koje je odigrano 2. veljače 2003. u organizaciji Košarkaškog saveza Koprivničko – križevačke županije. Povjerenik, a i osnivač Lige bio je Zlatko Pintar. Od šest ekipa koje su se natjecale, ekipa Podravca osvojila je 1. mjesto te su na taj način postale prve prvakinje C lige .Pintar je okupio dvadesetak igračica među kojima su bile Nedeljka Baruškin, Monika Želimorski, Tamara Tomec, Magdalena Poplašen , Maja Kuštrak, Kristina Halusek, Martina Špoljar, Martina Perok, Darija Dragica, Iva Adaković, Tajana Kaštelan, i druge Pred kraj školske godine 2003. Zlatko Pintar pokrenuo je Školu košarke koja je u početku okupljala 20 – tak djevojčica u dobi od deset i jedanaest godina.

Sezona 2003./2004.

KK Podravac je u sklopu Martinjskih dana općine Virje organizirao turnir . Turnir je poslužio kao izvrsna promocija novih trenirki naših košarkašica.

Uz već spomenute igračice Podravca, ekipi su se pridružile Tamara Drljanovčan, Veronika Lukić.

Na kraju te sezone Podravac je zauzeo treće mjesto . Na otvorenom prvenstvu Koprivnice ekipa Podravca bila je četvrta od ukupno šest ekipa. I dalje trener  Pintar vodi Školu košarke.

 

2004./2005.

U ovoj sezoni Podravac je zauzeo četvrto mjesto. Te je sezone pokrenuta  liga kadetkinja u kojoj se natjecao i Podravac. Košarkašice su u Z- 16 ligi pod trenerskom palicom Pintara osvojile treće mjesto od šest ekipa. Otac Petar i tada šesnaestogodišnji sin David Vujčić su vodili Školu košarke.

U ljeto kao i godinu prije treneri podravca (Molnar, Pintar) organiziraju mješoviti košarkaški kamp u odmaralištu DND Virje, a treninzi se održavaju na vanjskim terenima Selca. Vrlo dobar odaziv polaznika.

2005./2006.

Pored seniorki i kadetkinja te je sezone pokrenuto i natjecanje mlađih kadetkinja i juniorki. Juniorke su postale i prve prvakinje juniorske lige i dalje pod aktivnim vodstvom Pintara. Treneri mlađih kadetkinja i dalje su otac i sin Vujčić.

Do tada su cure sve svoje domaće utakmice igrale u maloj školskoj dvorani. U jesen 2006. ženska ekipa preselila se u puno veću, novoizgrađenu školsko – športsku dvoranu. Školu Košarke preuzimaju igračice Podravca  Martina Špoljar i Darija Dragica.

Pred početak košarkaške sezone svečano smo obilježili pet godina ženske košarke u Virju, gdje su uručena prigodna priznanja košarkašicama.

 

2006./2007.

Ova je sezona naročito važna zbog osvajanja dvaju prvenstava u istoj sezoni. Umjesto dotadašnjeg trenera seniorki Pintara, trenerom košarkašica u jesen postao je Ivica Molnar.

U Podravca došle su sestre Danijela i Dijana Bukovčan, sestre Katarina i Lucija Križić te Sanja Križanović. Uz izvrsnu ekipu Podravca iz prethodnih sezona bijelo – crvene su dolaskom novih igračica izrasle u respektabilan sastav.

Ovako pojačana, ekipa Podravca je najprije odigrala C ligu, koja je te godine bila proširena ekipama Karlovca i Dubrave II. Vođene trenerom Molnarom ekipa Podravca osvojila je prvo mjesto u C ligi. Kako je želja klubova bila plasman u A – 2 žensku košarkašku ligu, Podravac je morao odigrati i B ligu novo oformljenu. I u toj ligi Podravac je osvojio prvo mjesto i na taj način slijedeće sezone stekao pravo igranja u A – 2 ženskoj košarkaškoj ligi. Te je sezone, uz standardno odigravanje Z – 18 i Z – 16 liga u natjecanju lige Z – 14 Podravac imao dvije ekipe sa trenerima  D. Vujčićem i Pintarom.

Školu košarke vode starije igračice Podravca Tamara Drljanovčan i Veronika Lukić. U Alpe – Adria ligi do 15 godina cure iz Virja bile su devete od ukupno 20 ekipa i to vođene Molnarom i Davidom Vujčićem.

2007./2008.

Ovu sezonu Podravac igra A – 2 ligu  sjeveroistok,  a koju uz Podravac sačinjavali Brod iz Slavonskog Broda, Vindi iz Varaždina, Jabuka iz Zaprešića, Našice, Koprivnica i zagrebačka Dubrava.

Osvajanjem trećeg mjesta u toj ligi, Podravac je ostvario izuzetno vrijedan uspjeh, do sada najveći u povijesti virovske ženske košarke.

Treće mjesto u A – 2 ligi sjeveroistok vodilo je u doigravanje za ulazak u prvu A – 1 žensku košarkašku ligu. Iako u doigravanju nisu uspjele zabilježiti ni jednu pobjedu crveno – bijele, niže i tjelesno slabije od ostalih suparnica, vrlo su se hrabro borile u svakoj utakmici. Vođene trenerom Molnarom juniorke Podravca pobjednice su Lige te su tako stekle pravo sudjelovanja na Poluzavršnici Prvenstva Hrvatske za juniorke,te osvojile 5. Mjesto u RH. U mlađim kadetkinjama opet smo imali dvije ekipe. Jača ekipa je osvojila prvo mjesto u Ligi i stekla pravo razigravanja za ulazak u Poluzavršnicu sa ekipom Osijeka koje su uspješno prošle. Spletom nesretnih okolnosti košarkašice Podravca odustale su od Poluzavršnice. U novopokrenutoj ligi djevojčica Z – 12, Podravac je u konkurenciji 4 ekipe pod vodstvom  Pintara osvojio prvo mjesto. Ta ista ekipa pod vodstvom trenera Molnara na Otvorenom prvenstvu Hrvatske postiže solidan uspjeh. Seniorke ove sezone osvajaju Županijski kup.

2008./2009.

Zbog obaveza trenera Ivice Molnara koji je završavao višu trenersku školu u Zagrebu, za trenera Podravca angažiran je Damir Betlehem. U A – 2 ligi skupine sjeveroistok seniorke su zauzele peto mjesto. U ligi Z – 18 i Z – 16 ekipa Podravca zauzela je drugo mjesto, kao i u Z – 12 ligi, a na PH za djevojčice u Zagrebu sa trenerom Molnarom opet su devete. Z – 14 i dalje vodi tandem D. Vujčić i Pintar. I ove su sezone seniorke Podravca osvajačice Županijskog kupa.

2009./2010.

Ova sezona slovi kao vrlo uspješna. Ivica Molnar je preuzeo seniorke koje su bile druge i stekle pravo igranja kvalifikacija za Prvu ligu gdje su uz nas nastupile i ekipe Riječanke i Pletera iz Rijeke te Lupa Promotiona iz Zagreba.

U svim ligama, točnije u Z – 18, Z – 16, Z – 14 te Z – 12 ligi ekipa Podravca zauzela je visoka prva mjesta te isto tako u Poluzavršnicama ostvarile solidne rezultate. Ekipe Z – 16 i Z- 14 prijavljene su i za međunarodnu Alpe – Adria ligu gdje su u ligi Z – 16 zauzele sedmo, a u ligi Z – 14 dvanaesto mjesto. Seniorke Podravca osvajačice su Županijskog kupa.

Sestre Petra, Ema i Valentina Šimunić dolaskom u redove Podravca podižu kvalitetu igre te su rezultati svih ekipa Podravca u vrhu liga koje se igraju.

Trener Molnar učestvuje u radu reprezentacije hrvatske Z- 14 koja na turniru u SL. Gradecu zauzima treće mjesto. Ujedno te sezone dobiva poziv za reprezentaciju Z-16 naša igračica Ema Šimunić.

2010./2011.

U A – 2 ženskoj košarkaškoj ligi u skupini Sjeveroistok seniorke su treće, a u Z – 18, Z – 16 te u Z – 14 ligi ekipa Podravca popela se na sam vrh ljestvice osvajanjem prvih mjesta u tim ligama. Poluzavršnica Prvenstva Hrvatske za Z – 18 i Z – 16 odigrana je u Virju, kao i Završnica Prvenstva Hrvatske za mlađe kadetkinje ( Z – 14 ) gdje su mlađe kadetkinje osvojile 4. Mjesto u RH.

Dogodila se i izmjena u redovima trenera. Umjesto višegodišnjeg trenera Vujčića kao trener mlađih dobnih kategorija dolazi Mirko Slamić koji sa Pintarom vodi Ligu djevojčica . Na Prvenstvu Hrvatske treneri sa djevojčicama također ostvaruju solidan rezultat. Molnarove seniorke i ove godine po četvrti put zaredom osvajaju Županijski kup.

I ove godine Molnar je pomoćni trener u reprezentaciji Z-16, a kao glavni trener reprezentacije Z-14 u SL. Gradecu zajedno sa našim igračicama Valentinom Šimunić i Lorenom Molnar osvaja drugo mjesto. Ove godine opet dolazi poziv Emi Šimunić u reprezentaciju Z-16.

Povodom obilježavanja Martinjskih dana općine Virje, Podravac je skromno obilježio 10 godina ženske košarke.

Tu je priliku iskoristio Podravac te je i službeno osnovan Ženski klub Podravac Virje. Do 2010. Podravac je djelovao pod okriljem Košarkaškog kluba. Za predsjednika ŽKK – a Podravac imenovan je dugogodišnji trener Zlatko Pintar. Izabran je i Izvršni odbor kojeg je činilo devet članova.

Te godine u Podravac stižu i nove snage Marica Korolija, Lucija Golubić, Larisa Špiranec iz Koprivnice te Lucija Nikšić iz Đurđevca.

Tamara Drljanovčan odlazi u prvoligašku ekipu Lupo Promotiona iz Zagreba.

2011./2012.

Seniorke su u A – 2 ženskoj košarkaškoj ligi  su četvrte i u ponuđenim kvalifikacijama igraju protiv ekipa Ragusa Dubrovnik, Split iz Splita te i Pesčenice Žitnjaka iz Zagreba. Juniorke kao drugo plasirane igraju poluzavršnicu u Virju, kao i kadetkinje u Sl. Brodu. Još uspješnije su mlađe kadetkinje koje u poluzavršnici u Bakru stječu pravo na završnicu koja se odigrava u Virju. U vrlo dobrim utakmicama protiv Splita i u finalu protiv Trešnjevke iz Zagreba, Virovke pobjeđuju te postaju prvakinje hrvatske u svom uzrastu. Ovaj najveći uspjeh ostvarile su: Lorena Molnar,Valentina Šimunić,Ana Brezak, Marta Hrastić, Tara Pandur,Lucija Begić,Katarina Šestak,Veronika Farkaš,Magdalena Kapitanić,Tamara Hrženjak,Franica Golubić.

Seniorke su osvojile županijski kup.

Ivica Molnar pozvan je kao glavni trener reprezentacije te sa ekipom Z – 14 ostvaruje drugo mjesto na međunarodnom turniru u SL. Gradecu. Valentina Šimunić na tom turniru je prva po asistencijama, dok je Lorena Molnar uvrštena u prvu petorku turnira. Petra Šimunić dobiva poziv za juniorsku reprezentaciju.

Uz odlične igračice Podravca u klub dolazi iz Drnja Lucija Begić.

2012./2013.

Još jedna uspješna sezona u A-2 ligi sjeveroistok  seniorke u kvalifikacijama za A-1 igraju protiv ekipe Croatia 2006 iz Zagreba. Osvajačice su županijskog kupa. Juniorke su prve u svojoj ligi te sedme RH. Kadetkinje nakon prvog mjesta u ligi, te igraju završnicu u Zagrebu te osvajaju treće mjesto u RH. Osvajačice brončane medalje su bile:Lorena Molnar,Valentina Šimunić,Mihaela Senjan,Klara Vinković, Mirna Križić, Ana Brezak,Tara Pandur, Marta Hrastić, Lucija Begić,Iva Ilić,Veronika Farkaš i Magdalena Kapitanić.  Isto tako djevojćice   Z-12 te još godinu mlađe Z-11 u novo formiranoj Mini Basket Ligi ostvaruju prva mjesta pod vodstvom trenera Slamića i  Pintara.

U klub dolazi iz Koprivnice  Iva Ilić i iz Drnja  Marta Šimunić.

Trener Molnar vodi reprezentaciju kao glavni trener Z-14 i na međunarodnom turniru SL. Gradecu osvaja treće mjesto. Pomoćni trener je i u selekciji Z-16 za koju dobivaju poziv V. Šimunić, L. Molnar, I. Ilić i L. Begić.

Na izbornoj skupštini izabrana je za predsjednicu, ŽKK Podravca, Nataša Sušanj.

2013./2014.

Seniorke poslije drugog mjesta u ligi igraju kvalifikacije za A-1 ligu sa Požegom, Folkom Borovje i Croatiom 2006.

Sedmi puta zaredom osvajačice su županijskog kupa. Juniorke prve u ligi i kroz uspješnu poluzavršnicu u Virju igraju u Zgrebu završnicu PH te ostvaruju četvrto mjesto u RH . Kadetkinje su prvakinje lige te pete u RH.

Odlaskom na studij u Osijek u ovoj sezoni Petra Šimunić prelazi u ŽKK Mursa Osijek.

U Z-16 reprezentaciju pozvane su bile V. Šimunić, L. Molnar i A. Brezak. Valentina Šimunić je na Europskom prvenstvu bila drugi asistent, a Lorena Molnar nije nastupila zbog ozljede.

2014./2015.

Seniorke četvrte od devet ekipa u ligi, oslabljene odlaskom Lucije Nikšić u prvoligašku ekipu Croatia 2006 te Lorene Molnar u slovenski prvoligaš Athlete iz Celja.

Seniorke opet osvajaju županijski kup, a  Z-18, Z-16 i Z-12 osvajaju drugo (treće) mjesto u ligi. Z-11 prvakinje MBL-a pod vodstvom Pintara, nakon odustajanja trenera Slamića zbog obiteljskih obaveza. I ove godine odigran je tradicionalni turnir seniorki (5.) u Virju. A u  sklopu Martinjskih dana organiziran je turnir djevojčica.

Veliki je uspjeh drugo mjesto, na otvorenom prvenstvu RH u Zagrebu djevojčica (Z-12) uz vodstvo trenera Molnara u konkurenciji 15 ekipa iz cijele Hrvatske. A ovaj uspjeh ostvarile su :Ema Cik, Sara Sušanj, Snježana Rocek,Manuela Brcković, Dijana Bušić ,Anja Loinjak,Lukrecija Jakupec, Carmen Farkaš,Leonarda Grivić, Antonija Krstanović i Karla Vida

Poziv za Z-18 reprezentaciju dobiva i igra V. Šimunić. Za Z-16 reprezentaciju poziv dobiva Marta Hrastić i za Z-14 reprezentaciju Viktorija Ćurić.

Nakon 15 godina  aktivnog igranja oprostila se naša kapetanica Nedeljka Baruškin sa odigranih 13 seniorskih sezona.

 

ZAKLJUČAK

Tijekom ovih 15 godina mnoge naše košarkašice izabrane su kao najbolje igračice pojedine lige,najbolji strijelci,a dobitnici smo mnogih priznanja i nominacija od Košarkaškog saveza Koprivničko – Križevačke županije,Zajednice sportova Koprivničko –Križevačke županije kao i općinskih priznanja.

Zlatnu plaketu općine Virje za razvoj i promicanje sporta u Virju primili su naši treneri Z. Pintar,I. Molnar,M. Slamić i naša košarkašica Nedeljka Baruškin.

Svi ovi izvrsni rezultati i kvalitetan rad s mladim sportašicama ne bi se ostvario da nije bilo razumijevanja i financijske podrške čelnih ljudi Sportskog društva Podravac,općine Virje na čelu s načelnikom,bivšeg ravnatelja i sadašnje ravnateljice osnovne škole,vodstva virovskih vatrogasaca kao i ostalih donatora te roditelja košarkašica.

Svima veliko hvala na pomoći.